Ylva Johansson: Så bör EU:s migrationspolitik se ut
”EU:s nya migrationspolitik ska fokusera på ett snabbt återvändande av personer som inte har rätt att stanna. Den omstridda idén om att alla medlemsländer måsta ta emot flyktingar skrotas.” (Europaportalen 2020-09-24)
https://www.europaportalen.se/2020/09/ylva-johansson-sa-bor-eus-migrationspolitik-se-ut


Förundersökning
De allra flesta har hört eller läst ordet förundersökning, allt som oftast i samband med att ett brott har begåtts. Men vad är det egentligen? Vad är syftet med en förundersökning och vad leder den till? Vad gör egentligen en åklagare respektive en domare under förundersökningen? I det här inlägget kommer jag att försöka svara på de här frågorna. Jag är fiskal och jobbar därmed som domare på tingsrätten. Tidigare har jag även jobbat som åklagare. (Sfie Nilsson, Södertörns Tingsrätt 2020-09-22)
http://www.domarbloggen.se/sodertorns-tingsratt/1250/


”Barnets bästa” eller ”barnets bästa intressen”?

DEBATT – av Lena Hellblom Sjögren, filosofie dr, legitimerad psykolog.
Mycket bra är att utredningen SOU 2020:47, En hållbar socialtjänst,tagit fasta på Barnrättighetsutredningens påpekande att Barnkonventionens artikel 3.1 behövde översättas i större enhetlighet med den engelska originaltexten.  Den lyder så här:”In all actions concerning children, /…/, the best interests of the child shall be a primary consideration” (Dagens Juridik 2020-09-18)
https://www.dagensjuridik.se/debatt/debatt-barnets-basta-eller-barnets-basta-intressen/?utm_campaign=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsisEn långsiktigt hållbar migrationspolitik 
SOU 2020:54

Migrationskommittén har haft i uppdrag att ta ställning till utformningen av den framtida svenska migrationspolitiken i syfte att fastställa en ordning som är långsiktigt hållbar. Utgångspunkten för uppdraget har varit att migrationspolitiken ska vara human, rättssäker och effektiv.  (Regeringskansliet 2020-09-15)
https://www.regeringen.se/4a64ee/contentassets/e2daabe77da2466092f6ac6831a5370a/en-langsiktigt-hallbar-migrationspolitik-sou-2020-54.pdf


Funderingar
Att en jurist på Socialstyrelsen ska leda arbetet med att utarbeta en metodhandledning för socialtjänsten gällande ensamkommande barn unga är väl lika lämpligt som att låta en beteendevetare  utarbeta en handbok för jurister om gällande lagstiftning på området, kan jag tycka.


Migrationspolitiken
Idag den 15 september 2020 överlämnar den parlamentariskt sammansatta kommittén om migrationspolitiken sitt betänkande till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Ser med spänning fram emot betänkandet och inte minst vad som sägs om ensamkommande barn/unga.


 Människosmugglare tjänar fortfarande mycket pengar
”Trots att asylreglerna skärpts kraftigt i Sverige efter flyktingkrisen 2015 så har intresset för Sverige från människosmugglare inte påverkats nämnvärt, enligt gränspolisens chef Patrik Engström.Fem år efter flyktingkrisen 2015, då 100.000 personer sökte asyl i Sverige under tre höstmånader, är Sverige fortfarande ett destinationsland för människosmuggling. (SR 2020-09-08)
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7548905


Hejsan, Mitt namn är Omid Yousofi, en ung och snäll kille på 21 år gammal.
Söker ett fast eller tillsvidareanställning. Kan tänka mig att jobba med vad som helst, har alltid lust och förmågan och den energin att lära mig något nytt, men jag själv är utbildade som installations elektriker,och jag måste gå klart ett års lärlingsperiod som elektriker.

Jag har erfarenhet inom badvakt,, Kiosk och försäljning, badvärd, inom restaurang som diskare.
Jag har B körkort + egen bil, så jag kan ta mig var som helst. Tveka inte att höra av dig till mig om du har något slags jobb.
CV kan skickas vid förfrågan! Referenser finns.
Mvh/ Omid


En undersökning av hur socialtjänsten verkställer domstolarnas beslut om umgänge med umgängesstöd
”JO inspekterade i mitten av oktober 2019 en familjerättsenhet i Göteborgs kommun. Under inspektionen granskades bl.a. akterna i ärenden om umgängesstöd. Vid inspektionen kom det fram bl.a. att familjerättsenheten tillhandahöll umgängesstöd i en lokal där flera barn samtidigt kunde ha umgänge.” (JO 2020-06-30)
https://www.jo.se/PageFiles/15568/9119-2019.pdf


Omfattande ineffektivitet vid vissa kriminalvårdsanstalter
”Riksrevisionens senaste granskning visar att många av Kriminalvårdens anstalter inte använder sina resurser effektivt. Små anstalter samt slitna och omoderna lokaler är några av förklaringarna. Eftersom Kriminalvården inte samlar in nödvändiga data har detta pågått oupptäckt under många år.” (Riksrevisionen 2020-09-01)
https://www.riksrevisionen.se/om-riksrevisionen/kommunikation-och-media/nyhetsarkiv/2020-09-01-omfattande-ineffektivitet-vid-vissa-kriminalvardsanstalter.html


Sverige har aldrig tidigare tagit emot så många asylsökande som 2015. 
Under året sökte drygt 163 000 personer skydd i vårt land. Här kan du läsa mer om hur Migrationsverket arbetade under den intensiva perioden. Klicka dig fram i bildspelet nedan för statistik över året som gick till historien. (Migrationsverket 2020-09-01
https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Aktuella-fragor/Fem-ar-sedan-flyktingsituationen-2015.html


Nödrop från Alireza  
Jag heter Alireza Mohammadi, är 20 år och bor i Gnesta Jag har avslutat en utbildning till svetsare på Campus Oxelösund och söker nu jobb. Jag  söker alla typer av jobb i hela Sverige. Jag är praktisk, positiv, arbetsvillig och punktlig. Har erfarenhet av arbete som byggnadsarbetare, murare och med plattsättning.På fritiden spelar jag fotboll i Stjänhovs IK.Snart klar med körkort. Har 2 månader kvar på TUT enligt NGL. Epost Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Har jobbat extra som målare och praktiserat som svetsare. Referenser finns.


För ungdomar som snarast måste ha en anställning för att inte utvisas ser det forfarande mörkt ut!
Några lättnar på grund av coronopandemin vad avser Migrationsverkets snäva krav för att få uppehållstillstånd kan berörda ungdomar inte räkna med trots att möjligheterna att få ett jobb är mycket små. Euro stat rapporterar att ”inget annat EU-land ökade arbetslösheten under juni mer än i Sverige som nu har den sjätte högsta andelen utan jobb i unionen.Coronakrisen har slagit hårdare mot unga där arbetslösheten i juni på EU-nivå steg med 0,6 procentenheter till 16,8 procent. I Sverige var ökningen i ungdomsarbetslöshet 3,8 procentenheter – den näst högsta. Sverige har den tredje högsta ungdomsarbetslösheten i EU efter Spanien och Grekland men högre än i Italien.” (Europaportalen 2020-08-06)

https://www.europaportalen.se/2020/07/eurostat-hogst-arbetsloshetsokning-i-sverige