Europas största flyktingläger


Mottagningscentret CARA di Mineo beläget på den sicilianska landsbygden mellan Mineo och Caltagirone var tidigare en amerikansk militär förläggning. Jämfört med flyktingläger i till exempel, Kenya, Syrien och andra platser med hundratals tält och svåra förhållanden för tusentals människor ger Mineo, Europas största mottagningscenter för flyktingar och migranter, ett helt annat intryck.
Det  liknar på håll mer ett radhusområde i en välmående förort. Här finns ett stort antal hus, fotboll-och basketplaner och lekplatser för barn och vissa ordnade aktiviteter och möjlighet att gå i skola.

IMG_2950.jpgIMG_3180.jpg

Det är ett öppet centrum men asylsökande kan komma och gå som de vill efter anmälan. Centret är omgivet av taggtråd och det finns beväpnade vakter som skydd för dem som bor där.  

 IMG_2961.jpgIMG_2949.jpgIMG_2954 2.jpg

CARA di Mineo är överbefolkat, trångt och isolerat och var från början avsett för cirka 1500 personer men på grund av den tidigare stora inströmningen av flyktingar och migranter till Italien finns enligt uppskattade uppgifter från olika organisationer över 3000 personer där som väntar på besked i asylärendet. Men enligt uppgifter från personalen i augusti 2018 handlar det snarare om 2000.

Självklart är påfrestningarna stora för dem som bor där. Precis som i Sverige är handläggningstiderna långa och dessutom ligger centret tämligen isolerat på landsbygden, utefter väg ss417 drygt 5 mill från Catania, en mil till tätorten Mineo och närmare tre mil till Caltagirone. Det är svårt att nå omkringliggande samhällen vilket innebär att  flertalet väljer att förbli på centret men företagsamma ungdomar ordnar på något vis en cykel och ger sig ut på milslånga cykelturer  för att söka arbete på landsbygden eller i Catania.

IMG_3173.jpgIMG_3199.jpg

Svårigheter att ta sig ifrån Mineo gör att många blir kvar trots besked om uppehållstillstånd men en del bland annat ungdomar lyckas och ta sig till Catania och sedan vidare till Rom eller någon annan storstad på det italienska fastlandet. För en del av dem är Rom slutmålet för andra fortsätter färden numera främst till Frankrike och Tyskland då Sverige inte längre är lika lockande som tidigare.

Handläggningstiden är tänkt att vara högst sex månader men är i själva verket vara betydligt längre då det blir förseningar på grund av det stora antalet flyktingar/migranter. 

Jag pratade med två artonåringar från Nigeria utanför mottagningscenter som båda hoppades på ett bättre liv i Europa än det haft i Afrika. Men förutsättningarna för att deras önskan  ska bli verklighet är inte ljusa. Båda har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd och deras hopp står nu till att deras advokater i sin överklagan kan få myndigheterna att ändra sitt beslut. 

Har man ingenstans att sova kan man kanske tag sig in till kompisar på centret.

(J Samuelsson, god man 2018-11-30)

 

 

Statistik

Artiklar visade
1865726
Back to Top