Civicio Zero och A 28

I den eviga staden Rom med Vatikanstaten, Colosseum och närmare tre miljoner innevånare ligger i ett oansenligt område utmed järnvägen Cevicio Zero på Via dei Bruzi nr 10, cirka 2 km söder om Termini.
Civico Zero  är ett dagcenter för ensam kommande pojkar och flickor i åldrarna 12 till 18 år. Här finns duschar, toaletter, tvättmaskin/torktumlare, möjlighet till byte av kläder och datorer för Internet-anslutning. Civico Zero kan även hjälpa till med tolkning, social och medicinsk rådgivning och därtill är centret ett stöd för ungdomar som lever i ett utanförskap, väntar på besked i asylärenden eller fått avslag på sin ansökan. (Civicio Zero finns också i Milano, Turin och det senast öppnade i Catania på Sicilien. )

 Rudolfo Mesaroli chef för verksamheten och Margherita Lodoli från Save the Children visade mig runt och informerade om verksamheten som varit igång sedan 2012.

Hit kommer ungdomar från Bangladesh, Ghana, Senegal, Elfenbenskusten och Gambia och ett flertal andra länder. För ungdomar från dessa länder är Italien vanligtvis slutmålet och dagcentret en oas där de kan få hjälp och träffa kompisar.
För ungdomar från Afghanistan, Somalia, Syrien, Eritrea, Etiopien är Italien bara en anhalt på vägen och när de skrapat ihop tillräckligt med pengar går färden vidare till Tyskland, England och de nordiska länderna. Men Sverige är inte längre det drömland det varit i många år, numera är Frankrike mer attraktivt.

Civico Zero är för ungdomarna en plats där de efter en mödosam resa genom många länder och över hav kan återhämta sig och få nya krafter för att ta sig vidare till det bestämda målet och som det hoppas, en bra framtid. 
Som de tre ungdomar från Afghanistan jag pratade med som vid datorn var i full färd med att informera sig om förhållandena i Sverige, kontakta nätverk  och planlägga den sista etappen mot målet efter en resa som kan ha pågått i över ett år.
På dagcentret kan de vid biljard-eller pingis bordet tillfälligt koppla bort tankarna på vardagens vedermödor och den kommande färden norrut mot en okänd framtid. 

För Muhammed var det annorlunda han hade precis återvänt till Italien efter att ha bott i Hudiksvall i två år. Men han trivdes inte i Sverige och trots att han fått PUT återvände han till Rom och var nöjd med det. 

 

För Thei, en artonåring från Senegal som nått målet att komma till Italien och fått ett arbete. Han arbetar på en turistbåt på Fiume Tevere och tjänar omkring fem hundra euro i månaden, säger han. 
För honom ser tillvaron ljus ut liksom för många andra som fått ett jobb men långt ifrån alla lyckas med det, Precis som i Sverige. Utan utbildning är chansen liten till en anställning eller finns inte alls. De  försöker klara den dagliga tillvaron och få mat för dagen genom att sälja solglasögon och selfie till turister, arbetar som guider utanför Vatikanen eller säljer besökspaket till de många turistattraktionerna  mot provision. För dem som inte lyckats med att fä ett dåligt betalt tillfälligt arbete kan tvingas prostituera sig eller sälja droger och riskerar också att själva hamna i ett missbruk.

Natthärbärge

A 28 center ligger vid Via Aniene 28, centralt i Rom inte så långt ifrån Ostiense tågstationen som är en samlingsplats för många från Afghanistan. A 28 startade i december 2012 och erbjuder samma tjänster som dagcentret på Via dei Bruzi men är även ett natt härbärge där ensamkommande kan få mat och möjlighet att övernatta 1-3 dygn eller längre. Här får de sova i en riktig säng under några nätter och känna att de behandlas med värdighet kanske för första gången sedan resan ut i världen påbörjades.
Men inte sällan övernattar man tillsammans med kompisar i stadens grönområden som också blir träffpunkter där man hänger när målen inte uppnåtts och framtiden är avlägsen. Eller fördriver dagarna med att titta på turister vid buss-och tågstationen 
Stazione di Roma Termini.


 ( A 28 har senare flyttat till en annan adress och Civicio Zero renoverats och inretts med 
hjälp från IKEA)

https://www.savethechildren.it/cosa-facciamo/progetti/civicozero-roma

 

Statistik

Artiklar visade
1742464
Back to Top